lauantai 17. lokakuuta 2009

Yykaakoo4: Caesar ja vuosi 49 eKr

an old book

Eräs vanhimmista kirjoistani, kouluaikana ostettu Caesarin "Gallian sota". Ihmeen kaupalla se on säilynyt, mutta tämän viimeisimmän muuton aikana se kärsi, kuten kuvasta näkyy.

Olisin halunnut lukea lukiossa ranskaa, mutta ryhmään tuli yksi liian vähän oppilaita, ja oli luettava latinaa. Koulussa käännettiin latinan tunneilla Gaius Julius Caesarin "Gallian sotaa". Kirjakaupassa huomasin, että tämä kirjahan on jo käännetty. Sen jälkeen latina sujui helposti eli pakkopullasta tuli "a piece of cake"..

Julius Caesarin vuosi 49 eKr oli täynnä tapahtumia. Hän saattoi loppuun Gallian valloituksen, ylitti Rubicon-virran ja saapui Roomaan. Alkoi sisällissota, jonka päättyessä Caesar nimitettiin Rooman diktaattoriksi.

6 kommenttia:

  1. Tämä on kiitettävän perusteellinen ja mielenkiintoinenkin vastaus haasteeseen. Kielet eivät olleet minun vahvuuksiani koulussa, eikä historia. Historiassa pärjäsi, kun oli hyvä ulkomuisti, mutta varsinkin jälkeenpäin olen harmitellut, että varsinaista historian ymmärtämistä ei koulussa oppinut. Miten asiat ja tapahtumat liittyvät toisiinsa ja miten valtiot, yhteiskunnat ja ihmisten elämä lopulta kehittyivät.

    VastaaPoista
  2. Eipä ole koskaan tullut tuota luettua mutta näyttää luku olevan selkeästi :)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen haastenumero. Taasen viisastui rahtusen.

    VastaaPoista
  4. Tästä vanhempaa tapahtumaa ei varmaan tääsä haasteessa vielä ole!

    VastaaPoista
  5. Latinaa tuskin olisin ottanut itsellekään luettavaksi, mutta sen jälkeläisiä, italiaa ja espanjaa olen opiskellut kyllä. Maailman historia, erityisesti juuri Rooman, Kreikan ja Egyptin, on kiinnostanut pienestä saakka ja sinä vuonna, kun niitä tahkottiin, minulla oli paras hissanumero kautta kouluajan. Suomen historia taas ei ole kiinnostanut koskaan - ei vieläkään. Kielissä en ole mikään haka, mutta tykkään silti hurjasti oppia uusia kieliä ja tutustua uusiin kulttuureihin. Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen haastekuva. :)

    VastaaPoista
  6. Näyttää lähes antiikkiselta. Hieno haastekuva!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.